Een Boek drukken en binden. Probook doet alles in eigen huis.

Een boek drukken bij Probook kan al vanaf één exemplaar. Aan de Amsterdamsestraatweg 656d in Utrecht drukt Probook jouw boek op een van de digitale drukpersen. Bij lage oplages (tot 200 stuks) worden de boeken vervolgens grotendeels handmatig afgewerkt. Dit filmpje op Youtube laat je zien hoe dat in zijn werk gaat.

Boek drukken en binden is een vak

Als je het filmpje hebt bekeken, dan snap je dat het drukken en binden van een boek vraagt om vakmanschap. Dit vak gaat terug naar 1430. Toen werd in Duitsland de boekdrukkunst uitgevonden. Sindsdien is er veel veranderd: de letterbakken zijn vervangen drukplaten, de drukplaten door digitale drukpersen.

Het binden van de boeken gaat bij Probook nog op de oude – meest degelijke – wijze: op de naaimachine. Losse katernen worden met garen aan elkaar genaaid tot een boekblok. Probook voorziet dit boekblok van schutbladen, die vervolgens aan de binnenkant van de omslag worden bevestigd. De rug blijft los van de omslag, zodat je het boek gemakkelijk open kunt neerleggen. Zo krijg je een luxe, meest degelijke uitvoering van je boek.

Digitaal een boek drukken maakt het betaalbaar

Voor het drukken van de boeken maakt Probook gebruik van de HP Indigo drukpersen van Libertas Pascal. Met deze drukpersen is printing on demand mogelijk. De kwaliteit van het drukwerk doet nauwelijks onder voor offset drukken. Dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn laat de omslag van dit boek met goudfolie zien.