Historie Drukkerij Libertas (1905-heden)

Drukkerij Libertas werd als familiebedrijf rond 1905 door dhr. Diemer in Rotterdam opgericht. Op een nieuwe locatie in de Utrechtse binnenstad (Drift 11) maakte drukkerij Libertas rond 1965 een nieuwe start.

libertas_logo

Drukkerij Libertas staat zelfs in het eerste telefoonboek van Rotterdam (1915).

telefoonboek

In 1981 wordt de drukkerij in Utrecht een stichting
Eind jaren zeventig besloten de eigenaren de onderneming te verkopen. Een deel van de activiteiten werd door de nieuwe eigenaar (Koninklijke Tijl bv) geïntegreerd in het bedrijf in Zwolle. Het vervaardigen van handels- en reclamedrukwerk bleef als hoofdactiviteit binnen drukkerij Libertas te Utrecht achter. Aangezien deze qua omvang relatief bescheiden activiteit niet goed paste binnen een groot grafisch concern werd in 1981 door de hoofddirectie van Koninklijke Tijl besloten om van Drukkerij Libertas weer een zelfstandig bedrijf te maken. Deze verzelfstandiging is toen gerealiseerd door de oprichting van de “Stichting Libertas” waarin de aandelen van Drukkerij Libertas werden ingebracht.

In 2011 overname Drukkerij Gregorius
Drukkerij Gregorius, reeds lange tijd geleden opgericht door “de Fraters van Utrecht” werd rond 1980 zelfstandig. Directeur Kees Vreeburg heeft zich in 2011 vanwege zijn ziekte genoodzaakt gezien zijn drukkerij onder te brengen bij Drukkerij Libertas. Kees is op 6 mei 2012 overleden. Nog altijd wordt de naam Drukkerij Gregrorius gehandhaaft door Libertas. Met name als eerbetoon aan deze drukkerij, maar ook omdat het een goede en vertrouwde naam is – met name voor de klanten met een rooms-katholieke identiteit zoals het Aartsbisdom.

In 2013 neemt Drukkerij Libertas de activiteiten van Drukkerij Pascal over
Op 15 augustus 2013 worden de handtekeningen gezet voor de overname van de activiteiten van Drukkerij Libertas. Beide drukkerijen werken al jaren met elkaar samen en passen dan ook prima bij elkaar. Beide drukkerijen zijn stevig geworteld in Utrecht en delen dezelfde visie qua MVO en Duurzaam ondernemen. Libertas en Pascal blijven onder eigen naam drukwerk maken vanuit bestaande locaties in Bunnik en Utrecht. Lees hier het Persbericht Libertas-Pascal

In juli 2014 verhuist Libertas terug naar de binnenstad van Utrecht
Door de economische ontwikkelingen en de veranderende vraag naar drukwerk wordt besloten om per 1 juli 2014 de productielocatie in Bunnik te sluiten en op de locatie van Drukkerij Pascal het bedrijf voort te zetten. Uiteraard verhuist de HP Indigo mee.

In 2017 volgen de ontwikkelingen elkaar in snel tempo op
De aandelen die eerder onder de stichting vielen worden overgenomen door de huidige directeur Peter Lagerweij en 2 partners. Tevens wordt Libertas Pascal mede eigenaar van Probook. Samen met binderij Patist en Binderij van Wijk worden er boeken gemaakt in kleine oplagen voor zowel uitgevers als de particuliere markt. Het drukken wordt op de Ridderschapstraat gedaan, het binden in de binderij van Van Wijk. Al doende ontdekken we dat we meer drukcapaciteit nodig hebben en ook dat het beter zou zijn als de complete productie van Probook op één locatie kan plaatsvinden. In juni verhuist de hele productie daarom naar de Amsterdamsestraatweg en wordt er een tweede HP Indigo geplaatst.

Nog steeds vervaardigen wij allerhande handels- en reclamedrukwerk passend in de huidige tijd. Met moderne productiemiddelen, waarin communicatie met de klant heel persoonlijk maar ook bijvoorbeeld via speciale klantenportals kan plaatsvinden. Drukwerk op maat zowel digitaal als in offset. Zelfstandig en samen met onze strategische productiepartners. En daarbij draait het bij ons altijd om aandacht. Aandacht voor kwaliteit, mensen, milieu en prijs.