Hier worden wij blij van! #6

Hier worden wij blij van! Wij worden blij van mooi (druk)werk. Een greep van dit mooie werk delen we graag met jou!.
#6 is het project de brochure JIM

Eerlijke Rotterdamse verhalen over de JIM aanpak

Deze, op het eerste gezicht eenvoudige, brochure is in feite een knap staaltje van ontwerp, druk en afwerking .

  • Gedrukt op Cyclus offset, 100% gerecycled, omslag 200 grams en binnenwerk 100 grams.
  • Omslag + 56 pagina’s binnenwerk.
  • Verwerkt met 10 uitslaande pagina’s (3x een luik-vouw en 2x een zig zag vouw)

De verhalenbundel is gemaakt voor Stichting JIM, een vernieuwingsbeweging binnen de wereld van de jeugdzorg. JIM is de afkorting van Jouw Informele Mentor. Het idee van dit concept is dat kwetsbare jongeren in hun eigen omgeving een mentor kunnen kiezen. Dat kan een oom, tante, buurvrouw of leraar zijn. Deze informele mentor heeft ook contact met de hulpverleners. De JIMaanpak is nieuw, maar slaat aan. Onlangs adviseerde minister De Jonge zorgverleners om met informele mentoren te gaan werken.

In de bundel staan intieme levensverhalen van jongeren, hun zelfgekozen mentoren en hulpverleners. Grafisch ontwerper Johanne de Heus en eindredacteur en bladenmaker Sjoerd Wielenga kozen voor een klein, intiem boekje waarin de verhalen een mooi podium krijgen doordat je de flappen van het boekje open moet vouwen om ze te lezen. Het idee is dat deze drie mensen verbonden zijn met elkaar, heel letterlijk ook zichtbaar in het ontwerp.

Als je het opent krijg je een inkijkje in de verbinding van jongere, mentor en hulpverlener, sluit je het, dan zijn ze weer met elkaar verbonden door de lijn aan de onderzijde van de pagina. Bovendien: doordat de verhalen van de mentor en de hulpverlener op de flappen staan, staan ze in het ontwerp letterlijk om de jongere heen. Ze omarmen hem als het ware.
Doordat de meeste geïnterviewden anoniem wilden blijven, is de bloem met wortels als synoniem gekozen. De titel van het boekje is: ‘Met je eigen wortels groei je het mooist’. Immers, doordat jongeren uit hun eigen grond een wortel halen (de mentor komt uit het eigen netwerk) groeien ze mooier. De bloem staat voor de jongere, de wortels voor de JIM. Samen groeien ze en stralen ze.

De ondertitel is ‘Eerlijke, Rotterdamse verhalen over de JIMaanpak’. Eerlijk: want het zijn soms rauwe, kwetsbare verhalen over complexe situaties. Maar ook ‘eerlijk’ omdat er ook ruimte is voor kritische vragen over de JIMaanpak. De opdrachtgever wilde niet alleen successtory’s publiceren.

Naast de huisstijlkleuren heeft Johanne de Heus huidtinten gebruikt om de ervaring mee te geven van huid, aanraakbaarheid en tastbaarheid omdat de verhalen zo persoonlijk zijn. De papierkeuze (Cyclus offset) is hier ook op gebaseerd, de kleuren en foto’s komen hier mooi op uit.
Op de randen van de gevouwen flappen zijn tekstjes van de JIM of jongeren te lezen in een handschrift-font om het persoonlijke element aan de buitenkant zichtbaar te maken.

Doordat Peter (van Libertas Pascal) zo fijn met ons meedacht over het concept en het budget zijn we tot deze geslaagde productie gekomen. De luik/zig-zag/luik/zig-zag/luik-constructie in het hart was een behoorlijke puzzel, maar het is gelukt en prachtig geworden!

Ontwerp: Johanne de Heus (johanne.nl)
Coördinatie en eindredactie: Sjoerd Wielenga (sjoerdwielenga.nl)
In opdracht van: Stichting JIM (jimwerkt.nl)

Terug naar het overzicht >